Na een interessante snatch les woensdag en een goed gesprek met één van onze leden Marianne kreeg ik in eens de kriebels om te schrijven. Beseffen jullie wel wat alleen al komen naar de lessen en de workouts voltooien welke elke ochtend netjes (of slordig met mijn handschrift) op het whiteboard worden geschreven. En dan heb ik het nog niet eens over de zichtbare progressie wat jullie maken.

Ik hoop met heel mijn passie voor CrossFit en het coachen dat jullie elke les weer met een voldaan gevoel naar buiten gaan. Maar heel eerlijk weet ik als geen ander dat dit echt niet altijd zo is. Sorry, Marianne dat ik je hier benoem als voorbeeld, maar ik vond het dus zo ontzettend stoer dat je gewoon zei tegen mij: “Vera, eigenlijk vind ik het maar niks dat CrossFit. Ik kan het maar niet leuk vinden!” Waarop ik in eerste instantie dacht, huh hoe kan je CrossFit nou niet leuk vinden?! Maar, natuurlijk kan dit. Mensen verschillen, hebben andere gewoontes, gedragingen, passies, dingen waar hij of zij blij van worden. “Maar waarom kom je dan naar CrossFit?” vroeg ik haar. “Nou, met de aerobic, high intensity en step lessen bereik ik niet (meer) de doelen welke mijn lichaam nodig heeft.”

Wat een gevoel van respect gaf mij dit. Iemand wie niet uit ‘vrije wil’ komt CrossFitten, maar dit doet omdat diegene weet dat zijn of haar lijf het gewoon nodig heeft. Hoe ontzettend knap om een makkelijke gewoonte te doorbreken terwijl alles in je zegt NIET LEUK, NIET LEUK! We raakte in een brainstorm gesprek over onze persoonlijke gedragingen in het leven en hoe eigenschappen, soms slechte eigenschappen, ook met CrossFit worden doorbroken. Oefenen met CrossFit en toepassen in real life! Dat was waar we op uit kwamen. Hoe functioneel is dat dan?!

Alle cherrypickers hier, attentie attentie! He, hoe gaat dat dan in jullie dagelijks leven? Vermijden jullie ook altijd alle taken welke jullie niet leuk vinden of niet kunnen? This shit has to be done! Net als dat huishouden, dat werk of bij oma op bezoek ook al irriteer jij je eigenlijk dood aan haar eindeloze gekakel 😉 Ik zeg het vaker, maar geloof me ik programmeer sommige shitty workouts echt niet om jullie te pesten. Zo’n vreselijke roei workout (zoals vandaag) lijkt naast een stukje conditie en uithoudingsvermogen misschien zinloos! Of niet? Had je totaal geen zin? Wilde je nog liever een uur op je kop staan dan 45 min roeier op, roeier af? Of nog eerlijker gezegd. Wilde je liever nog een uurtje in bed blijven of achter Netflix duiken? Weet dat als je toch bent gegaan jij misschien onbewust bezig bent om oude (slechte) patronen van jezelf te doorbreken. En weet je, als je dit maar lang genoeg oefent met CrossFit, zul je merken dat ook deze patronen in real life veranderen.

Waar het om gaat is dat wij allemaal eigenschappen hebben waar we misschien wel iets minder van zouden willen (of moeten) hebben. Misschien ben je pietje precies of mien ongeduld en lukt het je toch, met een beetje hulp van ons als coaches, om de tijd te nemen die snatch aan te leren met een lege stang. Hier gaf ik Tim woensdag een compliment over. Nu iets meer dan een jaar bij onze box en stond gewoon lekker op zijn eigen kunnen te snatchen met 25kg tijdens een EMOM. Niet veel gewicht misschien in de ogen van anderen, maar holy shit wat een verschil in zijn bewegen ten opzichte van toen hij begon. Ik merkte het op, zei het en Tim gaf zelf ook aan dat het inderdaad eindelijk goed voelt de beweging! Hoe cool om te zien dat hij ECHT de tijd heeft genomen om de techniek aan te leren, niet heeft toegegeven aan zijn ongeduldige ik en misschien ook wel hierdoor stapje voor stapje dit soort patronen uit het dagelijks leven onbewust aanpast.

Dit is hoe het hoort. Heb geduld, blijf bij jezelf. Herrinner waar je bent gestart en vergeet vooral ook niet te genieten van het proces. Niet alleen het CrossFit proces, maar ook jouw proces als persoon, in jouw leven en hoe het je in positieve zin veranderd. We kunnen allemaal wel een beetje coaching en verandering gebruiken!

Welke oude patronen zie jij langzaam veranderen in jouw dagelijks leven en persoonlijkheid? Sta er eens bij stil en denk daar eens over na! Misschien merk jij ook veranderingen op en hier mag je best trots op zijn!

%d bloggers liken dit: